Jak funguje Místní referendum? V České Lípě bude v lednu 2018

18.12.2017 17:59

Pět otázek se bude řešit v místním referendu, které Zastupitelstvo města Česká Lípa nakonec schválilo. Termín místního referenda je stanoveno
na 28. ledna 2018 od 8 do 18h.
 
Co je místní referendum a jak vlastně funguje?

Hned na úvod je třeba říci, že v místním referendu nerozhoduje pouze prostá většina, ale aby bylo místní referendum platné a závazné pro vedení města, musí být splněny 3 podmínky:

1. Místní referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35% oprávněných osob (voličů)
2. Pro závaznost platného rozhodnutí přijatého v místním referendu pro orgány obce je nutné, aby pro takové rozhodnutí hlasovala nadpoloviční většina oprávněných osob, které se hlasování zúčastnili
3. A zároveň se musí jednat alespoň o 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob.

Čili: pokud k referendu nepřijde potřebný počet voličů, tj. minimálně 35%, pak je veškerá snaha marná, ať už hlasování (výsledek) v referendu dopadne jakkoliv. Dostatečná účast voličů v místním referendu je tedy první a základní podmínkou pro to, aby referendum bylo vůbec platné.

Pokud přijde dostatečný počet voličů, bude referendum platné a v další fázi půjde o prostou většinu, tj. nadpoloviční počet hlasů PRO nebo PROTI.

Aby však místní referendum bylo nejen platné, ale i závazné pro vedení města, musí prostá (nadpoloviční) většina hlasů reprezentovat minimálně 25% oprávněných osob (voličů) zapsaných v seznamech oprávněných osob. Právě tato hranice 25% určuje závaznost referenda.

V praxi to znamená, že pokud nebude překročena hranice 25%, bude sice referendum platné, ale jeho výsledek bude pro vedení města nezávazný, to znamená, že se vedení města výsledkem místního referenda řídit může, ale nemusí. Hranice 25% je velice důležitá a určuje, jestli se z platného referenda stane závazek pro město, nebo v podstatě jen pouhá „anketa“, bez závazku pro vedení města.

Co je to seznam oprávněných osob?

Oprávněná osoba (volič) je osoba s volebním právem zapsaná v seznamu voličů. Nejpravděpodobnější počet voličů, s nímž lze v referendu počítat je seznam voličů do zastupitelstev obcí. Pro Českou Lípu to je zhruba 29809 osob. (Zdroj ČSÚ). Zhruba od tohoto počtu se lze „odpíchnout“ a spočítat hrubým odhadem, kolik voličů by mělo v České Lípě k referendu přijít, aby bylo nejen platné, ale také závazné.

- Jaromír Mayer -