Koupaliště a referendum

17.12.2017 18:04

Vážení čtenáři. Sdělím to rovnou. Nejsem fanouškem koupaliště v uvažované lokalitě u Sportareálu, prakticky ve středu města. To považuji za přehnané. Blízkost hlavních komunikací, řeky Ploučnice, hlučnost, prašnost...
 
Jasně se také pamatuji na povodeň roku 2010, kam až sahala voda, zatopené sklepy domů v Kozákově ulici do výše 2 metrů, v hotelu Merkur to samé.
Zatopená ZŠ Mánesova a mnoho dalších budov v regionu Ploučnice. Dalo by se zjistit, jaká byla finanční hodnota škod. Jistě veliká.
 
Stanovisko Povodí Ohře je jasné, proč o tom pochybovat? Klimatologické zněny prostě nastávají a naopak se zesilují. Povodně tedy mohou být častější.

Pokud bychom měli být důslední, mělo by se nejdříve upravit koryto Ploučnice, atd. Chránit majetek lidí a města. Tím bych začal.

Proč vedení města tak tvrdošíjně prosazuje názor, mít koupaliště zrovna tam? Vezměte to rozumně vážení čtenáři, koupaliště obvykle bývají stranou, ne uprostřed města.  Bylo by spíše lepší abychom si nechali ve středu města nějakou prostorovou rezervu, kdo ví co budeme v dalším životě města podnikat.

Mít koupaliště zrovna tam, je příliš zavazující, ve sporné lokalitě a s rizikem. To je prostě negativní fakt.

Já sám jsem stále příznivcem koupaliště v Dubici. V období 2006 -2010 jsme se tím vážně zabývali. Vznikla i studie 2-3 bazénů. Lidé by se samozřejmě nekoupali v dubických rybnících ale právě v těchto bazénech s čistou vodou. Okolo zeleň, parkoviště, ostatní příslušenství, plno volného místa. Lidé do Dubice jezdili docela rádi, byl to pro ně výlet.

Ukazuje se také, že s cenou to není tak jednoduché. Tam se dají očekávat zvýšené náklady. Byla by ta Dubice takhle drahá? Velmi pochybuji.

Paní starostka nemá pravdu, když říká, že….o venkovním bazénu mluvíme od roku 2015. Jak jsem sdělil, řešili jsme to (byl jsem tehdy koaličním zastupitelem) docela dost a mělo se to dotáhnout v období 2011 -2014. Ale bohužel zřejmě pro neshody v ZM se to nedokončilo – já už tyto věci neznám ale paní Žatecká by si mohla pamatovat. V ZM tehdy byla. Motivace vedení města je koneckonců jasná, za 11 měsíců jsou komunální volby, chtějí mít výsledky.  Tomu rozumím. Ale výsledky nemusí být za každou cenu a po mně potopa (skoro doslova). Upřímně řečeno, kdo ví kdo bude v ZM, kdo bude ve vedení města, atd. Viz parlamentní volby, viz mnohá překvapení.

Chce-li být vedení města pro lidi, doslova chránit a zachránit životy lidí, jejich zdraví, pak  dobře, dám nápad.
Ať vedení města zařídí silné a kvalitní osvětlení (reflektory) přechodů pro chodce právě tam, kde nejsou semafory. Víte vážení čtenáři, jak to nyní s počasím vypadá, jak to vypadá s provozem na silnicích a ulicích ve městě, hlavně ranní špičky.  Řidiči i chodci  takové nepříznivé okolnosti špatně zvládají. A sáhněme si do svědomí, kdyby bylo skutečně silné osvětlení přechodů, byly by smrtelné úrazy, nehody, atd.? Asi o mnoho méně. A bohužel se tyto případy v poslední době staly.
 
Zpět k tématu. Referendum o koupališti samozřejmě podporuji.
Vážené vedení města nemluvte stále za občany, zeptejte se  lidí, co si skutečně myslí o zřízení koupaliště u Sportareálu.
Je to pro ně důležité? Jak to prožívají? A vedení města bude mít zpětnou vazbu. A kdybych byl trochu více ironický… ještě bych tam vsunul otázku, co je pro vás, vážení občané, důležitější ? To koupaliště u Sportareálu nebo zabezpečené přechody?  Možná bychom byli dost překvapeni.
 
Přeji všem hezké dny, dobrou náladu a… bacha na přechodech.

- Ladislav Záruba, TOP 09 -