Parkování v centru města Mimoně

27.01.2018 12:14

Město Mimoň se zřejmě s konečnou platností rozhodlo vyřešit dlouhodobý problém s parkováním v centru města. Chce zavést parkovací zóny a zpoplatnit dlouhodobé stání.

Zastupitelstvo města Mimoně, svým usnesením Z17/137 z 5. zasedání z 2. listopadu 2017 schválilo rozpočtovou změnu č. 29 na zakázku Parkování v centru města ve výši 50.000,- Kč s tím, že by se v letošním roce 2018 mělo, zcela nekoncepčně, začít s ulicí Mírovou, ve které je situace nejpalčivější, kde se dlouhodobé parkování mísí s rezidentskými vozy a zásobováním.
Systém placeného parkování v Mírové ulici, by měl být založený na kombinaci dopravního značení s omezením doby stání a parkovacích automatech s režimem ½ hodiny zdarma, každá další započatá hodina placená.
Řešení parkování v centru města je určitě potřebné, protože současný stav je, a nejen v Mírové ulici, z dlouhodobého hlediska neudržitelný. Mělo by ovšem být i koncepční. To znamená, že by mělo mít širší vazby na okolí, zejména co se týče volných parkovacích míst, kam by se měla většina dlouhodobě parkovaných vozidel přesunout. Parkoviště, určené k volnému stání zdarma, tj. městské parkoviště v Malé ulici, tzv. „u toalet“, tak jak je dnes, ovšem nemůže kapacitně stačit, nehledě k tomu, že přes toto parkoviště musí zůstat volný průjezd k vodě pro HZS.
Čili prvním krokem by mělo být rozšíření tohoto parkoviště u toalet o volnou zatravněnou plochu po pravé straně ve směru jízdy Malou ulicí, dnes ohraničené vlnitým plechovým plotem, čímž by vzniklo dostatečně kapacitní parkoviště pro dlouhodobě parkující vozy a pro návštěvníky centra Mimoně, kteří by tímto získali možnost bezplatného parkování.
Druhý krok, který by měl následovat, by mělo být vyčlenění nového parkoviště v Malé ulici, za Policií ČR, jako parkoviště rezidentského pro obyvatele ulice Mírové. Tento názor zastávají i místní podnikatelé, mající v dotčených lokalitách své provozovny a pokud k tomu připočteme fakt, že pro Mírovou ulici nelze vydat parkovací karty, toto řešení se logicky nabízí.
A teprve až ve třetím kroku, kdy už se budou mít vozidla rezidentů z Mírové ulice a dlouhodobě parkující vozidla kam přesunout, začít řešit parkování v samotné Mírové ulici pomocí dopravního značení, parkovacích automatů a placeného parkování.
Tak, jak podle předběžných informací, vedení města zamýšlí řešit parkování v centru města, tj. nejprve zpoplatnit Mírovou ulici, údajně ještě letos, a pak následně zjišťovat, kam se budou vozidla z Mírové ulice „přelévat“ je nic neřešící postup, postrádající jakoukoliv koncepci. Takový postup způsobí pouze přesunutí problému s parkováním do jiných ulic, kde může ještě více eskalovat.

- Jaromír Mayer -

Rozdělení do parkovacích zón - návrh města.

Rozdělení parkování jiný návrh - navázání na budoucí pěší zónu

Kliknutím na obrázek stáhnout v plné velikosti