Proč ubývají na venkově živnostníci

12.03.2018 18:36

V březnu nastává pro všechny včetně malých a středních firem nejdůležitější období – daňové přiznání.  Pokud se vrátíte k nejprvotnějšímu počátku a nějakou takovou, nedej bože výrobní firmičku hodláte založit, podle Liberálního institutu a obdobného slovenského institutu INESS byrokracie spojená s prvním rokem provozu přijde malé české firmy na 48 200 korun. Po odečtení nákladů spojených se založením firmy je to 75 úkonů, na které je potřeba přes 200 hodin času a vyčísleny v penězích stojí téměř 39 000 korun.                                                             
Po zvládnutí počáteční byrokracie vás čeká otevření provozovny. Pokud jste ve vlastním objektu, ze zákona musíte mít a zaplatit revize a pravidelné prohlídky komína a s tím spojeného topného zdroje, periodické prohlídky výtahu, prohlídky a revize elektrických rozvodů a hromosvodů, každého stroje (včetně každé varné konvice, mikrovlnky i prodlužovačky!), hasicích přístrojů, tlakových nádob, vysokozdvižného vozíku - pokud jej potřebujete (k němu musíte mít i zpracován Dopravně provozní řád), písemnou dokumentaci k bezpečnosti práce a pro hygienu. Ještě jsem zapomněl na traumatologický plán, seznamy vybavení lékárniček první pomoci včetně záznamníku o úrazech, evidenci rizikových prací, směrnici a seznam o poskytování osobních ochranných pomůcek, soubor vyhodnocení pracovních rizik, požární řád, protokol o určení vnějších vlivů a bezpečnostní listy používaných materiálů (i Jaru na nádobí!!). Každý stroj musí mít svou dokumentaci včetně bezpečnostních předpisů pro obsluhu, což platí zejména u lisovacích strojů. Pro množství povinností, zákonů a vyhlášek si musíte najmout a zaplatit pro výše uvedené požadavky státu odborného pracovníka a dokumentace pro firmu do 25 zaměstnanců jím zpracovaná obsahuje 3 velké šanony + požární knihu a eventuální knihu výtahů.
Vaši zaměstnanci musí projít školeními od bezpečnosti práce, požárních rizik, hygieny po školení pro „referentská vozidla“, musí mít (i pro firmy s pár zaměstnanci!) mimo svého obvodního i „závodního lékaře“, který dozoruje váš provoz, pravidelně prohlíží vaše zaměstnance a s cenou za jeden úkon nejde pod 450 korun. Ruku v ruce s tím musí vaše firma mimo evidence a podnikového archivu (kde musíte ze zákona skladovat účetní a osobní údaje až 30 let!) uplatnit od 25.5. tohoto roku novou unijní směrnici tzv. GDPR (úprava a práce s osobními údaji) - a na to byste měli mít pověřeného, nejlépe samostatného pracovníka. Samozřejmostí je placení daní, odvodů a poplatků a zavedení datové schránky, kam vám píší úřady – finanční, úřad práce, sociálka a spousta dalších institucí. Schránku musíte pravidelně otevírat a číst, protože text na ni zaslaný se považuje za úředně doručený, a od tohoto dne vám běží případné pokuty či soudní lhůty. Zapomněl jsem ještě na elektronický podpis.
Za neplnění všech výše uvedených povinnosti vám obratem hrozí pokuty od 10 tisíc do dvou milionů korun.
A pokud již existujete, vyrábíte a bojujete s konkurencí, určitě vás „potěší“ třeba zpráva, že bylo s velkou slávou 30. října loňského roku otevřeno železniční spojení Praha – Yiwa v Číně a nákladní kontejnerové vlaky tuto trasu zvládnou za 16 až 18 dní. Podle
společnosti DB Schenker vlaky z Číny dovážejí zatím hlavně díly pro automobilový průmysl a zboží s krátkým termínem dodání (do Evropy se tak dovezla už i první auta značky Volvo vyrobená v Číně :-)). Do roku 2020 plánují Číňané vypravovat do Evropy pět tisíc takových vlaků ročně.... A kdyby vám toto nestačilo vězte, že již 55,3 % respondentů z České republiky pravidelně objednává zboží z čínských e-shopů, které přijde objednavateli domů i bez účtování poštovného!! (Česká pošta doručuje balíček v tuzemsku od 120,-Kč výše a třeba jen na Slovensko od 200,-Kč výše).
Ne nadarmo padly v rozhodnutí Ústavního soudu z prosince minulého roku o odložení 3. a 4. vlny EET následující argumenty: ...“Být živnostníkem není vůbec jednoduché. Chce to kus osobní odvahy a hodně trpělivosti. Stát by proto měl vždy dobře vážit zavedení každé nové povinnosti, která podnikatelům ztěžuje jejich činnost... honba za daňovou disciplínou by měla někdy ustoupit, aby byla zachována silná vrstva aktivních, tvořivých, sebevědomých a odvážných lidí, kteří v podnikání riskují svoji existenci, místo aby se nechali zaměstnat“... 
Nyní se vraťme k nadpisu tohoto článku. Nedivme se, že za posledních deset let ubylo na venkově 43 % zedníků, 63 % truhlářů a 40 % automechaniků a opravářů. A za jeden jediný rok tam zaniká 300 obchodů do 400 metrů čtverečních.
K vašemu podnikání proto přejeme hodně opravdového nadšení, zdraví, psychické odolnosti i štěstí, a aby vás čekalo zakleknutí pouze před vaší vyvolenou...

Zdeněk Rydygr