Veřejné setkání občanů k Participativnímu rozpočtu

22.04.2018 11:26

 

Zdroj: Facebook Živá Lípa, autorka textu Markéta Červinková

Pro ty, co nemají Facebook přepisujeme poznámku Markéty Červinkové, z občanského sdružení Živá Lípa, k dubnovému setkání občanů k Participativnímu rozpočtu v kulturním domě Crystal.

 

Tvoříme město — Participativní rozpočet

 

Česká Lípa vykročila před blížícími se komunálními volbami vstříc změnám. Vděčí za to, dle mého názoru, především dvěma hlavním aktérkám – paní Bc. et BcA. Vendule Fedorčákové a paní Mgr. Jolaně Nebřenské z Odboru rozvoje města a investic, které v pondělí 17. dubna v KD Crystal uspořádaly s občany veřejnou diskuzi o participativním rozpočtu.

O co vůbec v participativním rozpočtu jde? Participovat znamená podílet se na něčem. V tomto konkrétním případě jde o to, že město vytyčí určitou finanční částku, o jejímž investování rozhodují občané města na základě návrhů, které podávají. Stěžejní je tedy zapojení obyvatel do dialogu o rozhodování o utváření města i místa, kde žijí. Může se jednat o návrhy typu vznik nového dětského pískoviště, hřiště, či zpevnění vyšlapaných pěšinek, anebo může jít i o financi akce nehmotné – např. přednáška, workshop či třeba zájezd. V České Lípě je pro jeden návrh stanoven limit 500 000 Kč a jeden člověk může podat dva návrhy na své jméno. Konečný termín podávání návrhů je 31. května 2018.

Participativní rozpočet je dnes v Lípě pro občany něčím velmi překvapivým, dokonce až cizím. Město s nimi nekomunikuje, neptá se jich, co je trápí. Obyvatelé České Lípy jsou podle mých pocitů konstruktivní debatě a komunikaci obecně částečně uzavření. Proč? Protože se s nimi město nebaví. Nechodí za svými občany, pro které pracuje, nevyhledává stávající problémy. Což rozhodně vysvětluje i nízkou účast Českolípáků na diskuzi. Mimo jiné, z vedení města se v Crystalu v pondělí neobjevil nikdo.

Není nutno vytvářet megalomanské projekty typu bazén, teď a tady za 90 milionů, na snad nejnevhodnějším místě ve městě. Jde o drobné střípky, které mohou mít velmi pozitivní dopad a v globále lze tak dosáhnout kýženějšího efektu. A město je tu do toho, aby tyto střípky řešilo, aby pomáhalo, a neutvářelo plácnutím do stolu problémy nové. Participativní rozpočet je tím správným krokem vpřed.

S novými změnami je nutno přicházet obezřetně, lidé je musí vstřebávat a postupně se na ně adaptovat. Každopádně bylo velmi cítit, jak moc chtěli především starší lidé sdílet své pocity a trápení spojené s městem. Je evidentní, že jim dialog chybí. O to více mě potěšil zájem o diskuzi nejstarší generace se mnou, s tou nejmladší, ač jsem zatím architektkou „v plenkách“.

Participativní rozpočet je skvělý projekt. Pevně věřím, že se dotáhne v roce 2019 do zdárného konce a zároveň osvědčí pro roky následující. Jde o velký potenciál jak pro město, tak pro občany.

— Markéta Červinková, Živá Lípa

Více info zde: https://www.tvorimemesto.cz/.