Zákupská výroba masek

20.12.2017 17:23

ZÁKUPSKÁ VÝROBA MASEK

JE  V „SEZNAMU  LIDOVÉ  KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY“!

Tuto poctu (druhou v celých severních Čechách – po výrobě vánočních ozdob ze skleněných perliček) dle sdělení PhDr. Vladimíry Jakouběové, místopředsedkyně Národní rady pro tradiční a lidovou kulturu MK ČR (NRLK) získala 28. 11. loňského roku usnesením NRLK  společnost PVO sro. Zákupy, jež se stala „NOSITELEM NEMATERIÁLNÍHO STATKU TRADIČNÍ A LIDOVÉ KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY“ a zdejší „Tradiční rukodělná výroba masopustních masek“ se stala „KULTURNÍM STATKEM ZAPSANÝM NA SEZNAM NEMATERIÁLNÍCH STATKŮ TRADIČNÍ A LIDOVÉ KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY“.

„Kulturní dědictví je důležitou součástí hmotného a duchovního bohatství České republiky, je zdrojem kulturní rozmanitosti, vzdělanosti, utváří základ kulturní identity obyvatel této země. Ukazuje se, že má velký podíl i ve využívání volného času a tím přispívá ke kultivovanosti obyvatel a napomáhá v boji proti rozličným sociálně patologickým jevům ve společnosti. Kulturní dědictví přispívá též výrazně k rozvoji ekonomiky České republiky, protože je motivací a podnětem pro rozvoj cestovního ruchu a podnikatelských aktivit. Můžeme konstatovat, že významně napomáhá celkovému rozvoji nejen jednotlivých obcí, ale též celých regionů. Tradiční lidová kultura tvoří nedílnou, avšak osobitou součást kulturního dědictví, jejímž specifikem je, že je živá a na rozdíl od dědictví hmotného se stále vyvíjí a přetváří. Toto dědictví je tedy zároveň součástí tzv. živé kultury. Na tento dynamický aspekt výslovně upozorňuje Úmluva o zachování nemateriálního kulturního dědictví (UNESCO, 2003)... V roce 1989 schválilo 25. zasedání Generální konference UNESCO „Doporučení k ochraně tradiční a lidové kultury“. Završením těchto snah bylo přijetí „Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví“ (Paříž, 2003).,“ píše se v usnesení vlády České republiky ze dne 13. ledna 2016. Již předtím byl v roce 2008 s ohledem na pařížskou úmluvu zřízen příkazem ministra kultury č. 41/2008 SEZNAM NEMATERIÁLNÍCH STATKŮ TRADIČNÍ A  LIDOVÉ KULTURY. Do tohoto Seznamu byly do konce roku
2016 zapsány následující činnosti:

2005 - na seznamu UNESCO Slovácký verbuňk, na národním seznamu 2009
2009 - masopustní tradice na Hlinecku (na seznamu UNESCO 2010); jízda králů na Moravě
           (na seznamu UNESCO 2011) a sokolnictví (na seznamu UNESCO 2010)
2011 - myslivost
2012 - valašský odzemek, vodění Jidáše na Pardubicku a  východočeské loutkářství
2013 - běh o barchan v Jemnici
2014 - technologie modrotisku, Priessnitzovy léčebné postupy a lázně; české loutkářství
           (na seznamu UNESCO 2016)
2015 - výroba vánočních ozdob ze skleněných perliček a betlémská cesta v Třešti
2016 - skřípácká muzika na Jihlavsku a velikonoční obchůzky s Jidáši na Bučovicku

NRLK tak rozhodla i o nás a v době psaní článku se čekalo na podpis tohoto rozhodnutí od nového ministra po ustanovení vlády a získání její důvěry. Prestižního ocenění si velmi vážíme, neboť je vyvrcholením a zároveň uznáním našeho úsilí udržet tuto výrobu zejména v posledních patnácti letech. Je nutné přitom zdůraznit, že jej také společnost dostala díky práci bez vyjímky jak již bývalých, ale zejména všech současných zaměstnanců naší malé firmy. Samozřejmě nás ocenění na druhou stranu zavazuje do budoucna. Nemalým kulturním i turistickým přínosem je jistě i pro naše město a celý region, takže se dá bez nadsázky říci, že jsme „upekli svou, docela významnou část zákupského chleba pro turisty“.                                                                                            

- Zdeněk Rydygr -